Zimmer Frei

Így adózz az Airbnb után

2015. augusztus 14. - bplusz

Napjainkban egyre többen döntenek úgy, hogy a hagyományos lakáskiadás helyett inkább Airbnb-n hirdetik meg az ingatlanjukat. Ennek egyik fő oka, hogy ezzel a megoldással akár 2 hét után akkora bevételre tehetünk szert, mint hagyományos kiadásnál egy hónap alatt. Nem meglepő, hogy az Airbnb a NAV figyelmét is felkeltette, az adóhatóság pedig próbavásárlással igyekszik lecsapni a feketén üzletelőkre. 

Fontos tudni, hogy az Airbnb nem bérbeadásnak, hanem szálláshely szolgáltatásnak minősül. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adózás teljesen függetlenül történik az Airbnb-től. Hátránya, hogy az adminisztráció meglehetősen bonyolult. Még azelőtt, hogy meghirdetjük a kiadó lakást/szobát az Airbnb-n, ki kell váltani egy adószámot, illetve a szállás-helyszolgáltatást be is kell jelenteni a NAV-nál. Emellett egy külön engedélyre is szükség van a jegyzőtől. 

airbnb.jpg

A legálisan bejelentett lakás után szobánként 32 ezer forint adót, illetve 6400 forint egészségügyi hozzájárulást kell fizetni egy évben. Természetesen előfordulhatnak az önkormányzatok által kiszabott helyi adók is ( például idegenforgalmi adó), ám ezeknek az összege nem haladja meg a néhány ezer forintot. Összegezve, az állam által kiszabott sarc mérete még mindig  töredéke a bejövő bevételnek, illetve jóval kevesebb az illegális működésre irányuló büntetésnél.

Különösképp igaz ez annak fényében, hogy a próbavásárlások során a NAV akár 1 millió forintos büntetést is kiszabhat a feketén üzletelőkre. Az Airbnb tehát rendkívül hasznos, nagy marketingértéket jelentő szolgáltatás, ám igazán csak tisztán éri meg csinálni. Mielőtt azonban mégis a lakáskiadás mellett döntene, érdemes egy szakemberrel konzultálni. 

process21.jpg

A 2008-ban indult közösségi szálláshely-szolgáltatást már hazánkban is több ezer lakástulajdonos használja. Előző cikkünkben összegyűjtöttük, hogy mikre érdemes figyelni a biztos siker érdekében. Az Airbnb más vállalkozások figyelmét is felkeltette, léteznek például olyan szolgáltatások, amelyekkel kényelmesen, internetről megrendelhetőek a nélkülözhetetlen termékek. Ilyen például a Tourist Butler is, amivel 7 kategóriából választhatnak az érkező turisták. 

 Tetszett a cikk? Lájkolj minket Facebookon! 

A bejegyzés trackback címe:

https://zimmerfrei.blog.hu/api/trackback/id/tr417700720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xGéza 2015.08.22. 12:57:35

"ki kell váltani egy adószámot, illetve a szállás-helyszolgáltatást be is kell jelenteni a NAV-nál. " ez utóbbi csupán annyit jelent, hogy az adószám kiváltásakor kell bejelölni a végezni kívánt tevékenységet.

"A legálisan bejelentett lakás után szobánként 32 ezer forint adót, illetve 6400 forint egészségügyi hozzájárulást kell fizetni egy évben. " ez egy nagyon speciális eset, a fizető-vendéglátó átalány-adózása. Ez csak akkor lehetséges, ha csak egy ingatlanban végzi az illető a tevékenységet, amely ingatlannak tulajdonosa, vagy haszonélvezője. Ha valaki több ingatlant ad ki ily módon, netán bérel egy lakást, és azt adja ki, az már nem alkalmazhatja az átalányadózást, hanem az általános szabályok szerint adózik. Ha pedig magas költséghányaddal, vagy rossz kihasználtsággal dolgozik az ember (mondjuk nagyon szezonális a turizmus az adott helyen), akkor lehet, hogy még akkor sem érdemes az átalányadózást választani, ha az elvben lehetséges lenne. Szóval erősen félrevezető, hogy a cikk az átalányadózás speciális esetét tekinti az alapvető adózási módnak.
süti beállítások módosítása